| Location: Sydney (AUS) | Sunrise: 05:41 | Sunset: 20:06 | GMT +11 |
 | Home  | Moon  | Monitor  | News  | About Me  | Site Map  | Guest Book  |   | 
Your browser did not load the style sheet and as a result the web page is not displaying correctly.
  • Cause: You use a low speed connection or the Internet is slow at this time. Solution: Hit the Refresh Button of the browser.
  • Cause: Your browser is not complying with the cascading style sheet used. Solution: Update your browser. We recommend Internet Explorer (IE) or FireFox.
Homo Dollaris

Pina oamenii si-au dezvoltat capacitatea intelectuala suficient de mult pentru a nu mai fi supusi actiunii naturii, ma refer la actiunea imediata, legea de baza a fost cea a selectiei naturale combinata cu mecanismele naturale de reglare a cresterii populatiei unei specii. Am ajuns in ziua de azi, o plaga la nivel planetar care ameninta sa distruga insasi sursa care i-a dat viata.

Este suficient numai sa ne uitam in jurul nostru si vedem cit de mult rau am facut. Apele le-am murdarit, aerul l-am poluat si i-am schimbat compozitia (vezi stratul de ozon), vegetatia o distrugem pe zi ce trece fie prin taierea padurilor, fie prin poluarea mediului, animalele cit de fioroase(tigrii, lei) si de mari(balene, rinoceri, elefanti) nu mai au loc de noi, resursele naturale le folosim ca si cum ar fi nelimitate etc, etc. Peste toate astea, ca un "bonus", numarul fiintelor care produc acest dezastru este in crestere si pe zi ce trece sint inarmate cu arme si mai puternice, si mai sofisticate, pentru a putea distruge planeta mai eficient.

Nu cred ca este suficienta numai educatia pentru a opri aceasta tendinta. Marea majoritate a oamenilor inteligenti, educati, capabili sa vada ce este rau si ce este bine, din pacate isi pun capacitatea intelectuala in slujba celor cu bani, inventind si descoperind ceea ce creste potentialul distructiv al rasei umane.

Toate inventiile reprezinta o culme a umanitatii, problema este ca depinde cum le aplicam ca ele sa nu se transforme in arme indreptate impotriva noastra. Ce poate fi mai minunat ca o carte? Si cu toate astea, daca trebuie sa taiem toate padurile pentru a fabrica hirtie, murim si noi, pentru ca in mod simbolic, ne taiem craca de sub picioare. Nu spune nimeni sa traim in pesteri friguroase, ori in grote intunecoase. Trebuie oare sa tiparim ziare de sute de pagini, din care 60% este material publicitar? Nu-i o figura de stil. Le-am numarat. Trebuie oare sa publicam mii de reviste pline de zvonuri, birfe si alte "informatii" de doi bani, numai pentru ca aduc multi bani celor care le tiparesc? Ce poate fi mai minunat ca energia electrica? Trebuie oare sa poluam cu lumina cerul, incit sa nu mai putem zari o stea? Este chiar asa de important sa vedem reclame luminoase, care eventual sa ne indemne sa mincam mai prost, se devenim alcolici, sa abuzam mai mult natura?

Problema noastra nu este lipsa de inteligenta, ci dorinta de putere. Avem mereu probleme de a raspunde la intrebarea: Cit de mult este destul?

Mereu ne spunem in sinea noastra: "Cind o sa am destui bani, am sa...", dar nu am inventat cifre destul de mari, pentru a defini "destulul personal". Sintem forte buni a defini destulul altora, dar nu pe al nostru. Ce exemplu mai bun poate fi altul decit Bill Gates? Daca nici el nu a ajuns la destul... Oare afara de ceea ce putem consuma pe lumea asta, mai are importanta pentru noi? Din pacate da. Si raspunsul este acela ca avem nevoie de putere, dorim puterea cu orice pret, iar banul este cel care din totdeauna a masurat puterea.

"Banul e ochiul dracului". Cit de adevarat este preceptul biblic... Atita vreme cit esti interesat de bani, in masura in care ei iti permit sa cugeti, cred ca este bine. Atunci cind colectarea banilor devine un scop in sine, cred ca este o problema, si cred ca este o problema grava, mai ales cind ea devine scopul majoritatii speciei umane.

Poate ar fi bine chiar sa renuntam a ne denumi specia ca fiind Homo Sapiens si sa o numim Homo Dollaris. De ce nu? Daca asta este preocuparea noastra de baza? Daca asta este trasatura definitorie? Daca asta este numitorul comun?

De ce oare nu putem simti satisfactie in ceva util, in ceva frumos, in ceva bun? Nu stiu, dar nu asta este important. Important este daca ceea ce ne impiedica este legat de natura noastra, si deci nu poate fi schimbat, sau este ceva legat de educatie, pe care daca am avea suficient de multa minte, sau sansa unui dictator intelept, am putea sa ne transformam in acel Homo Sapiens cu care dorim sa ne asociem.

O sa treaca poate timp mai mult pina o sa putem stii, pina o sa putem face ceva. Trebuie insa ca sa fim constienti de faptul, ca rezultatele actiunilor noastre de astazi, le vom culege miine, sau poate mai corect ar fi sa spunem ca ne vor lovi miine.

Am scris aceste rinduri, in speranta ca, desi nu am solutii ori sint prea idealiste, daca o sa pot convinge macar doua persoane, nu sa-mi dea dreptate, ci doar sa-si puna problema, am facut un pas, si asa cum spune dictonul: "Fiecare calatorie incepe cu un prim pas." Ori dintr-o alta perspectiva vazuta situatia, nu picatura care strapunge piatra este cea care are tot meritul, ci sirul nesfirsit de picaturi care nu au reusit sa o faca. Internetul este poate ceea ce ne va ajuta sa devenim mai buni, nu prin discutii fara rost, sau prin raspindirea de materiale pornografice, ci prin faptul ca este un mediu in care fiecare ne putem spune parerea, fiecare putem juca rolul unei picaturi.
©Copyright 2024 Gabriel Ditu