| Location: Sydney (AUS) | Sunrise: 06:22 | Sunset: 17:26 | GMT +10 |
 | Home  | Moon  | Monitor  | News  | About Me  | Site Map  | Guest Book  |   | 
Your browser did not load the style sheet and as a result the web page is not displaying correctly.
  • Cause: You use a low speed connection or the Internet is slow at this time. Solution: Hit the Refresh Button of the browser.
  • Cause: Your browser is not complying with the cascading style sheet used. Solution: Update your browser. We recommend Internet Explorer (IE) or FireFox.
Dumnezeu si St Valentine

De ce exista universul? De ce exista viata? Poate nimeni nu va sti cu siguranta. Deci orice am zice este numai speculatie. Dar daca exista un Dumnezeu, acesta a vrut sa speculam. Daca nu ar fi vrut sa o facem, nu ne-ar fi inzestrat cu unealta speculatiei, si anume gindirea. 

Asta zi este Valentine's Day. Noi in Romania am avut de toate. Ziua muncii, ziua maicii... dar nu am avut ziua iubirii, desi crestini fiind, ar fi trebuit sa o avem, daca nu pentru alt motiv macar pentru ca in Biblie se face mereu referire la iubire. Nu-mi spuneti de Sarbatoarea de Dragobete. In cei peste treizeci de ani cit am stat in Romania nu am vazut si nu am auzit pe nimeni serbind Dragobetele. Mai mult decit atit, Dragobetele traditional nu era o sarbatoare care sa aiba continutul pe care-l are St Valentine.

In continuare o sa ma refer la iubire mai mult ca iubirea aproapelui. Deci hai sa speculam, mai ales pentru ca ceea ce vreau sa va spun este in legatura cu iubirea si deci in legatura cu Valentine's Day, care pentru cei care nu stiu, aici in "Vest" este ziua indragostitilor, sau ziua iubirii, sau ziua dragostei...

Sa presupunem ca este adevarat, sau aproximativ adevarat ceea ce am spus despre Dumnezeul Informational, cum ca Dumnezeu ar reprezenta o mare de informatie care sta la baza fiecarei particule din univers.(vezi Dumnezeul Informational)

Cred ca aceasta informatie nu a avut si o componenta emotionala. Ceea ce vreau sa spun este ca legile universului sint niste legi obiective, ele neavind o latura emotionala. Ele nu actioneaza diferit functie de o componenta emotionala. Noi oamenii insa uitindu-ne la ele putem avea o multime de emotii. Ne poate impresiona eleganta lor, simplitatea lor, efectele lor, etc.

Ce plictisitor este sa aduni numere fara sir, si ce placut este sa poti mirosi o floare... 

Cred ca Dumnezeu a avut nevoie de univers pentru a crea spatiul necesar aparitiei vietii. L-a facut de dimensiuni colosale pentru a lasa vietii spatiu sa rodeasca, dar si pentru a crea o diversitate de conditii si de tipuri de fiinte. Sint convins ca si in alte colturi ale universului sint fiinte ca si noi, cu problemele si cu iubirile lor...

Fiecare traire estetica a noastra, fiecare emotie aduce ceva pretios lumii care ne inconjura. Nu stiu cum poate fi folosita aceasta traire emotionala si nici ce genereaza ea. Poate fi o unda pe care nu o putem detecta, acel semnal pe care un encefalograf il traseaza pe hirtie ca urmare a activitatii cerebrale sau poate numai o vibratie a sufletului... cine stie?

Daca este adevarat, oare nu dragostea, dragostea generata de fiinta iubita aceea care produce in sufletul nostru "vibratia" cea mai puternica? Desi nu dureaza o vesnicie, acea traire de o clipa este cea care va lasa o "urma" vesnica. Cred deci ca sfatul biblic de a iubi are la baza una din cauzele pentru care Dumnezeu ne-a creat.

Deci... un Valentine's Day or Dragobete fericit.

Al doilea motiv care cred ca Dumnezeu l-a avut cind ne-a creat, a fost tocmai ceea ce biserica crestina cauta sa ne opreasca sa o facem, si anume sa "speculam". Asa cum am spus, "deviza crede si nu cerceta" se potriveste foarte bine la plante. Pina si animalele incearca sa exploreze si sa invete cai si lucruri noi.

Imi aduc aminte de un tip care se plingea ca nevasta-sa era totdeauna de acord cu el. Desi putea sa pretuiasca raritatea fenomenului, aceasta nu a fost suficienta pentru al face fericit. Oare Dumnezeu asta astepta de la noi? Nu stiu, dar gindirea mea ma face sa cred ca nu.

Cred ca fiecare lucru are nevoie de o "oglinda". Daca lumea fizica are nevoie de o oglinda optica, cea spirituala are nevoie de una cognitiva.Informatia pentru a se "materializa" are nevoie de un observator, altfel spus de un creier care sa o inteleaga, sa o masoare.

Un exemplu simplu. Gasim pe jos un portofel. Ne uitam la el. Sint bani in el? Poate ca da, poate ca nu. Stiu ce o sa ziceti. Banii sint acolo chiar daca stim noi de ei sau nu. Intr-un fel, aveti dreptate, dar pe de alta parte noi nu vom sti niciodata daca erau sa nu bani in el. Informatia despre continut se poate "materializa" numai prin observatia unei fiinte ginditoare. Nu este nevoie ca toata planeta sa fie martora. Observatorul nostru poate transmite informatia gasita tuturor. Oricine poate preciza continutul portofelului.

Dumnezeu... a existat si va exista mereu. Fara martori insa... este aceea o existenta?
©Copyright 2024 Gabriel Ditu